Kvinesdal Gjestehus har en historie som går mer enn 200 år tilbake i tid. Det ærverdige bygget ble i sin tid satt opp av handelsmann Peder Rønning og var ment å skulle brukes som sommerhus for familien Rønning. Da Peder Rønning uventet gikk bort i en båtulykke den 13. mai 1811, ble huset stående forlatt i mange år. Det var ikke før Terje Rønning, barnebarn av Peder Rønning, overtok bygget i 1822 at det ble tatt i bruk. Etter mange år med lite tilsyn, var bygget preget av tidens tann og Terje Rønning måtte sette i gang et større restaureringsarbeid. Hele to år skulle arbeidet ta, men da bygget igjen var tatt tilbake til sin originale prakt, ble det brukt som sommerhus av Terje Rønning og resten av familien i mange år. Terje Rønning, som var en sterkt troende mann, utviklet i løpet av livet et meget nært forhold til menigheten i Kvinesdal. Hver sommer deltok han aktivt i menighetens arbeid og han støttet menigheten med betydelige summer i løpet av sin levetid. For sitt arbeid og økonomiske støtte, ble Terje Rønning hedret med eget bibliotek i Kvinesdal etter sin bortgang. Biblioteket ble satt opp av menigheten på tomten rett bak Kvinesdal Gjestehus. Tomten var en gave til menigheten fra Rønning og ble overført til menigheten etter instrukser i Rønnings testament. Etter Terje Rønnings bortgang, ble bygget nok en gang overlatt til seg selv. De etterlatte etter Rønning hadde ingen intensjoner om å benytte seg av bygget og det var ikke før Terje Rønnings kone, Vigdis Rønning, gikk bort i 1867 at bygget skulle få et nytt pust av liv. Ifølge testamentet til Vigdis Rønning, var det hennes ektemann Terjes ønske, at det ærverdige bygget skulle tilfalle Kvinesdal menighet etter hennes bortgang. I tillegg til bygget, skulle menigheten også motta 30.000 kroner til vedlikehold av bygget.
Gjestehus
Etter en lengre periode med ombygging, åpnet Kvinesdal menighet Kvinesdal Gjestehus den 10. oktober 1871. Dagen for åpningen markerte 15-årsdagen for Terje Rønnings bortgang. Etter ombyggingen sto gjestehuset klart med 8 soverom til utleie, samt samlingslokale til menigheten. Alle inntekter fra driften av gjestehuset, satte menigheten til side i et eget fond som de ga navnet Terje Rønnings minnefond. Alle år siden gjestehuset åpnet sine dører har menigheten og Terje Rønnings minnefond, delt ut midler til gode tiltak for unge og eldre i Kvinesdal. Overskuddet fra gjestehuset sørget blant annet for videre drift av biblioteket som menigheten hadde satt opp tidligere, ny lekeplass for bygdas barn og unge, samt utstyr til den lokale skolen og sykehjemmet. Inntektene fra Terje Rønnings generøse gave, har indirekte gitt Norge en av våre største folkemusikere gjennom tidene. Det var takket være instrumenter kjøpt inn av menigheten, at Guttorm Olsson Grimelid startet med musikk. Guttorm Grimelid er den første kjente spelemann på hardingfele fra Kvinesdal-regionen og opphavet til en lang rekke musikere fra samme region.
Private eiere tar over
Etter mer enn 60 år i menighetens eie, ble Kvinesdal gjestehus i 1930 solgt til ekteparet Mona og Geir Pedersen. Menigheten i Kvinesdal var innen 1930 kraftig redusert i antall medlemmer og menigheten hadde således ikke kapasitet til å drive gjestehuset videre. Etter at huset atter en gang var over på private hender, ble bygget oppgradert og modernisert. Biblioteket som menigheten hadde satt opp på 1800-tallet består den dag i dag, men det er nå bygd sammen med hovedhuset og rommer et mindre bibliotek, samt spisesal for gjestehusets gjester. Biblioteket bærer fortsatt navnet til Terje Rønning. Etter oppgradering og ombygging rommer Kvinesdal gjestehus 14 gjesterom, alle med privat bad, bibliotek, restaurant og en egen festsal som kan dekkes til 50 gjester.