Sauesjået i Kvinesdal har vært arrangert årlig i mange tiår og virker til å vokse hvert år. Hvert år besøker mange tusen mennesker boder, stands og sauer, selvfølgelig i sentrum av Liknes. I tillegg til lokalprodusert, kortreist mat av beste klasse, finner man også underholdning, sang, konkurranser og en lang rekke lokale foreninger, som alle jobber for å fremme Norges flotte mattradisjoner. Dette er en tro folkefest og hele familien er velkommen.
Pizza og taco tar over Norge
Det er ikke så lenge siden såkalt norsk tradisjonsmat ble mer eller mindre totalt fraværende på kjøkkenet i de norske hjem. De fleste som vokste opp på 70- og 80-tallet kan fortelle historier om hvordan det var de samme fire, fem rettene som gikk igjen hver uke. Kun avbrutt av pizza og taco en dag eller to. Enda verre er det at mye av det man husker å bli servert, var halv- eller helfabrikata. 70- og 80-tallet, var en grusom tidsepoke for norsk mattradisjon, nye halv- og helfabrikata oversvømte markedet og alle var fokusert på hvor enkelt alt var. Alt virket til å dreie seg om tidsbesparelse. Kvalitet ble satt til side for å spare noen få minutter hver dag.
Revolusjonen som måtte komme
De siste fem-seks årene har man startet å se et tydelig skifte i nordmenns matvaner. Både i restauranter og private hjem, er det oppstått en revolusjon og de viktigste elementene er økt forbruk av lokalprodusert, kortreist mat og økologiske varer. Samtidig som Norge ser en økning i antall produsenter og produkter, har det norske folk sakte, men sikkert satt sitt eget kosthold tilbake på agendaen. Lokalprodusert mat, laget etter gamle lover og regler, med fokus på kvalitet, samt den ene ingrediensen større produsenter ikke kan tilsette sine produkter: kjærlighet. Norge har et enormt nettverk av små, lokale produsenter og under Matfest og sauesjå i Kvinesdal kan du oppleve det beste regionen har å by på. Hit kommer over 150 produsenter, de aller fleste fra Aust-Agder, men man vil også finne produsenter fra både Vest-Agder, Telemark, Hordaland og Rogaland.
Produsenter man kan møte under Sauesjået i Kvinesdal
Aja Bryggeri Telemark
Aja lager øl etter de belgiske bryggetradisjonene. Her ligger fokus på den rette balanse mellom smakselementene som kommer fra kornet, humlen og gjærstammen. Ofte tilsettes også andre mer uvanlige elementer til ølet. Dette er håndverk på høyt nivå.
A. Idsøe Rogaland
I Verksgata i Stavanger finner man landets lengste kjøttdisk, fylt til randen med kjøtt, pølser og delikatesser av ypperste klasse. Her er det bare å la blikket hvile på meter på meter med godsaker. Et stort utvalg av gamle klassikere som lungemos og blodpudding strekker seg videre via et enormt utvalg rå og røkte pølser, svin, lam, storfe, nymalte kjøttdeiger og naturligvis tørrsaltede bacon, som A. Idsøe er viden kjent for. A. Idsøe tar også med seg et godt utvalg av sine egenproduserte oster.
Amble Gård, Mette Marie Heiberg, Sogn og Fjordane
Amble Gård er en gammel og ærverdig familiegård i Kaupanger innerst i Agderfjorden. Gården har vært i familien Heibergs eie siden 1690 og drives i dag av 10. generasjon, Mette Marie Heiberg. Familien har produsert epler på gården i generasjoner og i dag er epleproduksjonen 100% økologisk. Alle epler blir presset på gården og selges som eplemost fra Amble Gård.
Bjørklund gård Kvinesdal
Hanne og Peder, som står bak Bjørklund gård, kommer til Sauesjået med deres lokalproduserte bringebær, jordbær og solbær. Grønnsaker og mandelpoteter står også på menyen.
Bryn Gardsmeieri Hedmark
Med 90 voksne geiter, er det ikke mangel på råvarer til produksjon av de nydeligste oster. Gården ligger oppunder fjellsiden i Bittermarka og de har eget gårdsutsalg i forbindelse med meieriet.